A A A K K K
людям з порушенням зору
Центр професійного розвитку педагогічних працівників Гребінківської міської ради

Подорож у тисячу миль починається з одного кроку (Лао-Цзи). Давайте зробимо його разом.

Міжнародний день рідної мови

Дата: 21.02.2021 14:06
Кількість переглядів: 208

Щороку 21 лютого світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови.

За даними ЮНЕСКО у світі існує близько 6000 мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення. В Україні є також мови, які знаходяться на межі зникнення: зокрема, два діалекти ромської мови, кримчацька, урумська мови, а також галицький діалект караїмської мови.

У 2004 році Полтавський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені М. В.Остроградського ініціював щорічний фестиваль мов, на якому звучать мови усіх національних меншин нашого краю, популяризуються їх культура і побут.

Цьогорічне свято радо вітала щедра Гребінківська земля. До підготовки та проведення онлайн-семінару «Фестиваль мов» долучилися фахівці Центру професійного розвитку педагогічних працівників, професійна спільнота вчителів української мови та літератури, учні закладів освіти Гребінківської територіальної громади.

«Україна у моєму серці», - такою була провідна думка фестивалю. Мовне свято об’єднало усіх: тих, хто народився, проживає і працює у Гребінці, тих, хто нині перебуває за кордоном, тих, хто переїхав до нас з інших країн і для кого Україна стала рідною домівкою. Тож сьогодні чарівною мелодією звучали різні мови: українська, азербайджанська, ромська, англійська, іспанська, італійська, французька, німецька. Органічною нотою фестивалю став «Заповіт» Тараса Шевченка. Учні Гребінківської гімназії читали його польською, англійською, німецькою та українською мовами. Справжньою родзинкою для гостей свята стала гумористична історія, яку розповів переможець онлайн-конкурсу «Рідне слово» Купрій Богдан, учень Опорного закладу Гребінківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №4. Щирою усмішкою зустріли виступ вихованців закладу дошкільної освіти «Веселка», які розповіли про свою любов до рідної української мови.

У рамках фестивалю відбулася зустріч з Ніною Павлівною Третяк, журналісткою, письменницею, авторкою понад 200 пісень, головою журі онлайн- конкурсу «Рідне слово», який проводився в межах фестивалю.

Своїми роздумами про мову та її значення у житті суспільства та кожної людини поділилася вчителька української мови та літератури Слободо-Петрівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Лях Таміла Петрівна.

Про важливість вивчення іноземних мов розповіла Кузьменко Галина Григорівна, вчителька англійської мови Опорного закладу Гребінківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №4.

Заключним акордом свята стала пісня у виконанні ансамблю «Криниця», аматорського хорового колективу вчителів Овсюківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів – заклик до єднання заради майбутнього України.

 

Сподіваємося, що наш фестиваль мов стане ще однією яскравою сторінкою у культурному житті нашої громади та усієї Полтавщини.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора