A A A K K K
людям з порушенням зору
Центр професійного розвитку педагогічних працівників Гребінківської міської ради

Подорож у тисячу миль починається з одного кроку (Лао-Цзи). Давайте зробимо його разом.

Вебінар «Розвиток концентрації уваги учнів початкової школи: дієві вправи та поради»

Дата: 06.12.2022 15:28
Кількість переглядів: 151

Увага - один із моментів орієнтувально-дослідницької діяльності, це психічний контроль за змістом образів, думок, дій людини. Не кожен контроль є увагою, однак увага – це завжди контроль.

П. Гальперін

Увага – один з найнеобхідніших психічних процесів для навчання, адже саме вона лежить в основі засвоєння знань, умінь та навичок. Формування цього вольового процесу потребує особливих педагогічних підходів.

На кожному віковому етапі розвиток уваги відбувається в своєму темпі. Потрібно розуміти фізіологічні й психологічні механізми, щоб ефективно організувати педагогічний процес з школярами.

Молодший шкільний вік сприятливий для розвитку уваги. Без достатньої сформованості цієї психічної функції процес навчання неможливий. На уроці вчитель привертає увагу учнів до навчального матеріалу та намагається утримувати її протягом тривалого часу. Потім переключає увагу дітей з одного виду роботи на іншу. В порівнянні з дошкільниками молодші школярі набагато уважніші. Вони здатні концентрувати увагу на нецікавих діях, але у них домінує мимовільна увага, тобто вони легко відволікаються на якісь більш вразливіші стимули (шум у класі, події за вікном, тощо).

Під час навчання у початковій школі в розвитку уваги школярів відбуваються суттєві зміни, йде інтенсивний розвиток усіх її властивостей. Особливо різко (більше ніж в 2 рази) збільшується об’єм уваги, підвищується її стійкість, розвивається вміння переключення і розподілу. Добре розвинуті властивості уваги і її організованість є факторами, які безпосередньо визначають успішність навчання в молодшому шкільному віці.

Сучасне покоління дітей-digital зростає серед неймовірного масиву інформації та спілкується через відеоблоги. "Цифровим" дітям уже не заборониш гаджети, проте все ж треба пропонувати цікаву альтернативу живого спілкування. Діти, народжені 10 років тому і менше, дивують дорослих швидким освоєнням гаджетів. Постає питання, як сприяти заціваленості сучасних дітей та розвивати їхню увагу?

6 грудня  2022 року консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників Гребінківської міської ради Людмила Боковець провела вебінар з елементами інтерактиву для вчителів початкових класів на тему «Розвиток концентрації уваги учнів початкової школи: дієві вправи та поради».

Людмила Боковець звернула увагу на прийоми та умови підтримки уваги класу, навела приклади використання  вправ для розвитку уваги.

Під час обговорення заходу вчителями громади було запропоновано зафіксувати основні ідеї розвитку уваги учнів початкової школи на інтерактивній дошці Jamboard

Найбільшу активність виявили Лариса Пікуль, Надія Ільєнко та Ніна Поліщук.


« повернутися

Вхід для адміністратора