A A A K K K
людям з порушенням зору
Центр професійного розвитку педагогічних працівників Гребінківської міської ради

Подорож у тисячу миль починається з одного кроку (Лао-Цзи). Давайте зробимо його разом.

День Соборності України

Дата: 22.01.2023 09:01
Кількість переглядів: 71

День Соборності України – особливе свято, яке має надзвичайно важливе історичне значення. «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка», – йшлося в тексті Акту Злуки, який був проголошений 22 січня 1919 року.

Офіційно День Соборності України був встановлений як державне свято у 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної української держави. Але відзначати сам факт соборності українці розпочали набагато раніше. Вперше святкування відбулося 22 січня 1939 року у місті Хуст, яке входило на той час до автономної республіки Чехо-Словаччини. Тоді українці, які з'їхалися з різних місць до столиці Карпатської України, влаштували 30-тисячну маніфестацію під синьо-жовтими прапорами. 

Головною традицією Дня Соборності є утворення "живого ланцюга" єднання. Вперше така масова акція відбулася 22 січня 1990 року до 71-ої річниці Акта злуки. Тоді понад мільйон людей, узявшись за руки, утворили безперервний ланцюг від Києва до Львова.

У нинішньому році Україна відзначає свято в умовах жорстокої війни з російським агресором. Завдяки героїчності, незламності та стійкості українського народу ми продовжуємо боротися з ворогом та крокувати до Перемоги.                                                                                               


« повернутися

Вхід для адміністратора