A A A K K K
людям з порушенням зору
Центр професійного розвитку педагогічних працівників Гребінківської міської ради

Подорож у тисячу миль починається з одного кроку (Лао-Цзи). Давайте зробимо його разом.

Організація сімейної (домашньої) форми навчання

Дата: 23.02.2023 14:18
Кількість переглядів: 255

Cімейна (домашня) форма здобуття освіти — це спосіб організації освітнього процесу дітей самостійно їхніми батьками. Відповідальність за здобуття освіти дітьми на рівні, не нижчому за стандарти освіти, несуть батьки. Якщо рівень знань дитини виявиться незадовільним — школа має повне право наполягати на її поверненні до очної форми навчання.

Положення про сімейну освіту носить загальний характер і стосується всіх державних шкіл без винятку. Адміністрація школи не має жодної законної підстави відмовити батькам, які хочуть перевести свою дитину на сімейну форму навчання.

Організація здобуття освіти за сімейною (домашньою) формою здійснюється відповідно до вимог нормативно-правових документів:

  • Конституції України ст. 53;
  • Закону України «Про освіту» ст. 9;
  • Закону України «Про повну загальну середню освіту»  ст. 4, 13, 14, 17;  
  • Наказу Міністерства освіти і науки  України від 12.01.2016 № 8 «Про затвердження положення про індивідуальну форму здобуття загальної середньої освіти»  (зі змінами);
  • Постанови Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 №87 «Про затвердження Державного стандарту початкової освіти»;  
  • Наказу Міністерства освіти і науки  України від 16.04.2018 № 367 «Про затвердження Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти»;  
  • Наказу Міністерства освіти і науки  України від 10.07.2019 № 955 «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 12 січня 2016 року № 8»;   
  • Наказу Міністерства освіти і науки України від 28.03. 2022 року № 284 «Про деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні». 

23 лютого 2023 року консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників Гребінківської міської ради Людмила Боковець провела  онлайн-вебінар «Організація сімейної (домашньої) форми навчання».

Людмила Боковець ознайомила учасників заходу з нормативно-правовою базою, яка регулює організую здобуття освіти за сімейною формою навчання, розповіла про умови зарахування дітей до закладів освіти за сімейною формою навчання та про особливості оцінювання результатів навчання учнів.


Матеріали вебінару: 

Наказ Міністерства освіти і науки  України від 12.01.2016 № 8 «Про затвердження положення про індивідуальну форму здобуття загальної середньої освіти» (зі змінами)

Наказ Міністерства освіти і науки  України від 16.04.2018 № 367 «Про затвердження Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти»

Організація здобуття освіти за сімейною (домашньою) формою (Padlet-дошка)



« повернутися

Вхід для адміністратора