A A A K K K
людям з порушенням зору
Центр професійного розвитку педагогічних працівників Гребінківської міської ради

Подорож у тисячу миль починається з одного кроку (Лао-Цзи). Давайте зробимо його разом.

Прийоми застосування сучасних здоров’язбережувальних технологій

Дата: 03.04.2023 13:05
Кількість переглядів: 74

"Головним скарбом життя є здоров’я, і, щоб його зберегти, потрібно багато що знати." 

Авіценна

Здоров’я – це найдорожчий скарб, найвище благо, дароване людині природою. Без нього важко уявити повноцінне, щасливе та активне життя, радість та благополуччя людини. Саме тому серед актуальних завдань сучасної освіти важливе місце займає турбота про здоров’я, виховання та розвиток учнів. Створення комфортного, екологічного, психологічно здорового простору – невід’ємна складова освітнього процесу. А для цього  потрібно цілеспрямовано рухатися у взаємопов’язаних напрямах: інформаційна робота закладу освіти, мотивація до здорового способу життя та практична діяльність учнів.

31 березня 2023 року консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників Гребінківської міської ради Степанова Алла провела зустріч у форматі онлайн-порадника на тему "Прийоми застосування сучасних здоров’язбережувальних технологій на уроках та у виховній роботі". Захід був організований на запит педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти громади.

Які прийоми можна використовувати педагогам у повсякденній роботі? Звичайно, ті, що є водночас простими і дієвими та не вимагають фінансових витрат. У гонитві за надсучасними закордонними технологіями відходять у минуле знахідки наших відомих українських педагогів. Так, наприклад, В. Сухомлинський під час роботи у Павлиській середній школі проводив заняття на свіжому повітрі, своєрідні «уроки милування», метою яких було спостереження за живою природою, яка, за словами видатного педагога є «могутнім джерелом енергії думки». Під час таких уроків діти заряджалися позитивними емоціями від спілкування з природою, вчилися помічати, думати, творити.

Прослуховування музики чи співу птахів не тільки доповнює тематичний матеріал уроку, а й створює атмосферу релаксації. У спокійному стані мозок сприймає інформацію глибше і надійніше. Музичну композицію можна запропонувати як тло для твору, у якому учні поділяться своїми уявленнями і відчуттями, навіяними мелодією. А спів пташок допоможе не тільки заспокоїтися, а й поглибити знання з орнітології.

І, звичайно, традиційні фізкультхвилинки самого різноманітного наповнення: рухові вправи, звукова гімнастика, дихальні практики, су-джок тощо.

Такі досить прості прийоми можна застосовувати як кожен окремо, так і поєднувати у цікаві варіанти. Тож будьмо здорові!


Матеріали заходу: Прийоми застосування сучасних здоров’язбережувальних  технологій на уроках та у виховній  роботі (презентація)


  


« повернутися

Вхід для адміністратора