A A A K K K
людям з порушенням зору
Центр професійного розвитку педагогічних працівників Гребінківської міської ради

Подорож у тисячу миль починається з одного кроку (Лао-Цзи). Давайте зробимо його разом.

«Усмішка Будди»: техніка впливу на емоційний стан

Дата: 14.07.2023 08:45
Кількість переглядів: 80

Ця вправа є простим і ефективним способом покращення емоційного стану та зняття напруги.

Це відбувається тілесно через розслаблення м’язів обличчя, що має заспокійливий ефект. Різні культури і вірування збагачують наш досвід, спробуймо сьогодні взяти поширений інструмент зі світу буддизму.

🔹 Візьми рукою нижню щелепу і спробуй обережно порухати нею, окреслюючи коло. Це допоможе зняти напругу.

🔹 Трохи відкривши рот (нижня щелепа ніби трохи провисає, зуби не щеплені), повністю розслаб мʼязи обличчя, уявляючи, що вони наповнюються теплом, ніби стають важкими.

🔹 Сконцентруйся на куточках губ, відчуваючи лише їх. Фізично не впливаючи на губи, уяви, ніби вони починають злегка розтягуватися, утворюючи ледь помітну усмішку.

🔹 Внутрішнє уявлення губ, що розтягуються у легкій усмішці, спонукає мʼязи обличчя спонтанно набути виразу, який у буддизмі називають «подихом вітерця радості». Згідно вірування, це вираз обличчя, коли усмішка лише народжується, а мімічні мʼязи рефлекторно викликають легке відчуття спокою усередині.

❗️ Відчуття радості та фізичні зусилля, спрямовані на створення усмішки, рефлекторно повʼязані між собою. Коли людина відчуває позитивні емоції, вона усміхається. Існує і зворотний звʼязок. Якщо людина розслаблена і повністю зосереджена на русі куточків губ, характерному для зародження усмішки, автоматично на фоні розслаблення і спокою виникає відчуття радості.

🔸 Запамʼятай цей емоційний стан, викликаний «усмішкою Будди» (тобто, коли ти сам/а посміхаєшся собі внутрішньо), і повертайся до нього, щоб створити позитивний настрій, а також щоб подолати хвилювання, напруження та скутість.

Матеріал взято з facebook-сторінки групи "Практичний психолог"


« повернутися

Вхід для адміністратора