A A A K K K
людям з порушенням зору
Центр професійного розвитку педагогічних працівників Гребінківської міської ради

Подорож у тисячу миль починається з одного кроку (Лао-Цзи). Давайте зробимо його разом.

Теорія щастя від Альберта Ейнштейна

Дата: 21.07.2023 14:01
Кількість переглядів: 92

Альберт Ейнштейн був людиною неординарною і талановитою. Він однаково майстерно розмірковував і з приводу теорії відносності, і з приводу величної сили кохання. Тож оминути тему розуміння і значення щастя він, звичайно, просто не міг.

Під час свого візиту до Токіо у 1922 році Альберт Ейнштейн написав свою знаментиту «Теорію щастя», яка складалася усього з двох записок. Обидві були написані для кур′єра. Віддаючи їх, видатний фізик попросив зберегти ці папери, адже в майбутньому вони матимуть цінність набагато більшу, ніж звичайні чайові.

У першій записці було написано: «Спокійне і скромне життя приносить більше радості, ніж прагнення до успіху у поєднанні з постійним занепокоєнням».

Друга записка відображала погляд Ейнштейна на проблему сили волі: «Хто має волю, знайде і спосіб».

Нещодавно поради вченого привернули увагу всіх засобів масової інформації, оскільки ці дві записки були продані за 1,56 мільйона доларів на аукціоні в Ізраїлі. Це й не дивно, адже інтерес до особистості Ейнштейна не вщухає донині.

 Альберт Ейнштейн поєднав точки зору східних та західних філософських традицій.

Так, наприклад, буддисти є категоричними противниками так званого «менталітету вічного пасажира». Він означає постійне подолання сьогоднішніх перешкод на шляху до завтрашнього успіху. Життя в цьому випадку нагадує вічну поїздку в метро до станції з уявним щастям.

Давньоримський філософ Сенека висловився більш відверто, написавши, що «найбільшою перешкодою для життя» є «очікування» або трата свого часу на сполох і надію на те, що це щось станеться.

«Ти намагаєшся розпоряджатися тим, що ще в руках фортуни, випускаючи те, що було в твоїх власних… Куди ти дивишся? Куди тягнеш руки? Майбутнє невідоме. Живи зараз!» міркував він в трактаті «Про швидкоплинність життя».

А Ейнштейн говорив: «Куди б ти не пішов, ти береш з собою себе».

За матеріалами інтернет-сторінки https://ukr.media/psihologiya/


« повернутися

Вхід для адміністратора