A A A K K K
людям з порушенням зору
Центр професійного розвитку педагогічних працівників Гребінківської міської ради

Подорож у тисячу миль починається з одного кроку (Лао-Цзи). Давайте зробимо його разом.

Чому діти не чують своїх батьків?

Дата: 27.07.2023 15:19
Кількість переглядів: 61

Відсутність зорового контакту

Дітям властиво захоплюватися: чим молодша дитина, тим менше обсяг її уваги. Тому дуже часто дитина так захоплена грою, що в прямому сенсі не чує батьків.

РЕКОМЕНДАЦІЇ: перш ніж підвищити голос, підійдіть, покладіть руку на плече, встановіть зоровий контакт і повторіть своє прохання.

Два в одному

Коли батьки просять про дві і більше дії одночасно (помий руки і сідай за стіл), дитина не може запам'ятати послідовність і щось вислизне з її уваги.

РЕКОМЕНДАЦІЇ: одне прохання - одна дія.

Багато слів

Приклад: «Маша, не стрибай на дивані, я сто разів тобі говорила, ти впадеш, розіб'єш губу,  як було минулого разу!»

Діти живуть тут і зараз. У момент ігор на дивані дитина не здатна згадати минулий досвід, зіставити його і зробити висновки.

РЕКОМЕНДАЦІЇ: спокійно сказати конкретне прохання і тільки тоді, коли дитина заспокоїлася і точно Вас почула, можна нагадати про минулий досвід.

Неочевидні прохання

Коли батьки не прямо висловлюють прохання, а задають питання, з якого дитина нібито повинна зробити висновок. Наприклад, «тобі подобається ходити з брудними руками?»

РЕКОМЕНДАЦІЇ: не варто змушувати дитину вирішувати квест, скажіть прямо Ваше прохання.

Заборони. Команди

Батьки часто через заборони підказують своїм діткам, як можна зробити. Приклад: «Не лізь на це дерево!» Дитина думає: «Ух ти, тут є дерево, на яке можна залізти».

У дітей, як і у дорослих, психіка влаштована таким чином, що не сприймає частинку НЕ, і завдяки гарній фантазії миттєво уявляє, як вона лізе на дерево.

РЕКОМЕНДАЦІЇ: намагайтеся оформляти прохання без частки НЕ.

Радіо «Свобода»

Коли батьки постійно повторюють свої прохання і заборони, але далі цього справа не йде, дитина не стикається ні з якими наслідками і звикає до постійного фону зі слів з заборонами та поступово перестає звертати на це увагу.

РЕКОМЕНДАЦІЇ: батьки просять свою дитину про щось максимум три рази. Перший раз переконуються, що дитина почула,  другий раз попереджають  про покарання за невиконання, на третій раз прохання супроводжується покаранням. Дитина повинна серйозно ставитися до Ваших слів. (Головне - не перегинати з проханнями).

Крик

Часто батьки, щоб добитися уваги і послуху, переходять на крик. І дитина слухається, але, на жаль, під час крику дитина губиться і, коли виконує Ваше прохання, робить це неусвідомлено. Цілком ймовірно, що наступного разу також доведеться переходити на крик. І дитина приходить до висновку, що до батьків треба ставитися серйозно, тільки тоді,  коли вони кричать. І буде дозволяти собі кричати на Вас, вважаючи це нормальним.

РЕКОМЕНДАЦІЇ: варто задуматися, чому дитина Вас не чує і не сприймає серйозно.

Життя біля залізниці

Ті, хто живе біля залізниці, не чують поїздів. Психіка адаптується під умови зовнішнього середовища і поріг сприйняття істотно підвищується. Так само і з дітьми ...

Діти ігнорують слова батьків, тому що занадто багато було заборон і вказівок на їхню адресу. Відбувається механізм витіснення.

РЕКОМЕНДАЦІЇ: заборон повинно стати менше, вони повинні бути дійсно важливими.

Матеріал взято з facebook-сторінки групи "Практичний психолог"


« повернутися

Вхід для адміністратора