A A A K K K
людям з порушенням зору
Центр професійного розвитку педагогічних працівників Гребінківської міської ради

Подорож у тисячу миль починається з одного кроку (Лао-Цзи). Давайте зробимо його разом.

Психологічна вправа "Колесо Життя"

Дата: 15.08.2023 09:45
Кількість переглядів: 129

Діагностика, аналіз, корекція життєвих сфер.

Хід роботи:

✅ Намалюйте коло і розділіть його на кількість сфер життя (приклад на картинці до допису). Середнє число сфер – 8, але, буває менше або більше. Оберіть своє: здоров’я/спорт/краса, фінанси/забезпеченість, робота/кар’єра, особистісний розвиток, сім’я, почуття/емоції, хобі, соціальні контакти/дружба, навчання, духовний розвиток, відпочинок/розваги.

✅ Поставте кожній сфері відповідну оцінку поточного положення ваших справ. Шкала від 1 до 10, де 1 – низько (біля центру), 10 – високо (біля лінії окружності).

💹 Критерій оцінки можливий за такими параметрами:

0 – 3 – низький рівень; запущено, проблемна зона; ситуацію терміново потрібно змінювати.

4 – 7 – середній рівень; є фундамент, ресурси для роботи; частково потребує змін, фокусу уваги.

8 – 10 – високий рівень; стабільно, успішно; може бути ресурсною базою, джерелом натхнення.

❗ Важливо оцінювати не те, наскільки вам хочеться взагалі чогось більшого і кращого, а те, наскільки це відповідає вашим цілям й задачам на даний момент, адекватно до ситуації, у якій ви перебуваєте, без порівняння себе із іншими людьми.

✅ З’єднайте всі позначки плавною лінією та подивіться, яку фігуру ви отримали.

Наскільки отримана вами фігура гармонійна?

🟢 Досить рівне, але маленьке коло. Ймовірно, на даному етапі ви зайняті забезпеченням базових потреб, проживаєте життя апатично або вцілому спокійно, без різких перепадів але і без розвитку, досягнень. Низький рівень енергії.

🟢 Колесо більше схоже на багатокутник з гострими кутами може говорити про розбалансування, контрастність злетів та падінь, проблемний, неспокійний, неурівноважений період життя. Різкі перепади енергії, "катання на гойдалці".

🟢 Одна сфера або западає, або випинається. Якщо область западає, то саме вона може бути ложкою дьогтю в бочці меду. Витік накопиченої енергії через непропрацьовану зону.

🟢 Форма близька до кола середнього або великого розміру. На даний момент життя вцілому збалансоване. Чим рівніше і більше коло – тим гармонійніше життя. Високий рівень енергії.

🔰 Робота з Колесом життя.

✔ Закінчіть речення: «Дивлячись на Колесо мого житті, я думаю, що мені варто…».

✔ На чому сконцентруватися, щоб підтримати зміни на краще? Чим себе стимулювати найближчими днями?

✔ Погляньте на найвищі позначки, подумайте, які якості дозволили вам досягти високого рівня в цих сферах. Як би ви могли застосувати ці навички і якості там, де робота ще попереду?

✔ Напишіть три кроки які допоможуть покращити ваш стан.

✔ Збережіть Колесо життя, яке ви зробили сьогодні. Підпишіть дату, складіть невеликий план розвитку сфер, які занепадають. Встановіть термін роботи та цілі, а після закінчення наміченого терміну виконайте техніку знову та подивіться, чи вдалося вам направити сили і досягти успіху в гармонізації свого життя.

Балансуємо та тримаємо рівновагу на шляху до нашої Перемоги! 💛💙

Матеріал взято з facebook-сторінки групи "Практичний психолог"


« повернутися

Вхід для адміністратора