A A A K K K
людям з порушенням зору
Центр професійного розвитку педагогічних працівників Гребінківської міської ради

Подорож у тисячу миль починається з одного кроку (Лао-Цзи). Давайте зробимо його разом.

Зустріч із письменницею Людмилою Охріменко

Дата: 06.11.2023 15:55
Кількість переглядів: 190

Життя людини від самого її початку – то як поле під паром: розпушене і чисте, відкрите до сонячного світла і дихання вітрів. А потім, рік за роком, за невідворотною плинністю часу перетворюється те поле на долю. І у кожного та доля своя: то засіяна дикими бу′рянами, то окультурена паростками Божих дарів, що проросли і дали щедрий врожай таланту, майстерності, працелюбності чи просто такої рідкісної нині людяності.

А є й такі серед нас, кому дісталося тих Божих дарів з лихвою, тож  і поєдналися на їхньому життєвому полі барвистим розмаїттям усі щедроти. Саме з такою людиною мали змогу поспілкуватися гребінківці у субботу, четвертого листопада. Центр професійного розвитку педагогічних працівників Гребінківської міської ради організував для вчителів закладів загальної середньої освіти громади зустріч з цікавою та талановитою людиною, письменницею, волонтеркою Людмилою Охріменко. Завітала до нас пані Людмила зі своїми творами, котрі вже не перший рік користуються великою популярністю серед читаючої спільноти українців, бо книги ті про нас з вами і про те, що нині так болить Україні.

Пані Людмила розповіла, як змінилася її доля після 2014 року: від рішення спілкуватися у побуті і публічно виключно українською мовою до початку активної волонтерської діяльності. Тож її твори – то живе переплетіння буденної реальності і авторського бачення, а художні персонажі – то поєднання характерів цілком реальних людей, наших сучасників.

У розповіді письменниці поступово оживали зворушливі рядки життєвих перипетій трьох подруг - Людмили, Світлани та Ірини -  на сторінках жіночого роману «Муха в окропі на окупованій території», в основу якого покладена реальна історія порятунку українських бійців.

А збірку «Волонтерські історії» авторка присвятила волонтерам, які з 2014 року разом із військовими стали на захист нашої країни. Вони усі такі різні, ці люди, але однаково небайдужі, відповідальні і сміливі.

Серед творів Людмили Охріменко особливе місце посідає роман «Оскар», написаний на прохання військового, який поділився історією свого перебування у полоні, пройшов через катування і переміг.

Оскар – це позивний головного героя, спецпризначенця, кримського татарина, мусульманина. Оскар – це спис Бога, зброя для боротьби з ворогами. Оскар – це ім′я мужньої людини, німецького гуманіста Шиндлера,  котрий був зразком для нашого воїна, і у якого він просив благословення встати на захист рідної країни. 

Цей роман – величний гімн силі людського духу, стійкості і незламності.  А головне – це щира розповідь про наших сучасників, адже герой роману увібрав риси реальних людей, наших мужніх захисників.

Такі твори варто пропонувати для уроків позакласного читання та виховної роботи у закладах освіти, адже вони розповідають про звичайних людей, які у незвичних умовах – складних, напружених, виснажливих, часом нелюдських – зуміли зберегти світло своїх душ і залишилися ЛЮДЬМИ.


« повернутися

Вхід для адміністратора