A A A K K K
людям з порушенням зору
Центр професійного розвитку педагогічних працівників Гребінківської міської ради

Подорож у тисячу миль починається з одного кроку (Лао-Цзи). Давайте зробимо його разом.

Проєкт «ProSlovo.com»: історія Розстріляного Відродження

Дата: 23.02.2024 14:56
Кількість переглядів: 88

«Культура Розстріляного Відродження, в усіх видах і жанрах, обіцяла такий внесок у скарбницю людства, втрата якого не відшкодовна». (Оксана Забужко)

23 лютого 2024 року консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників Гребінківської міської ради Алла Степанова провела онлайн-зустріч для педагогічних працівників громади на тему «Слово про українських митців: використання можливостей літературного сайту».

В умовах змішаного та дистанційного навчання набуває великого значення вміння застосовувати у освітньому процесі можливості сайтів, котрі надають важливий інформативний матеріал. Серед таких ресурсів – проєкт «ProSlovo.com», який був започаткований в березні 2017 року. Це зібрання документальних та архівних матеріалів, спогадів, фотографій та ілюстрацій, що стосуються сторінки української історії, відомої як Розстріляне Відродження. Це щаслива, а згодом трагічна сторінка життя покоління відомих українських митців, котрі наприкінці 20-х років минулого століття заселили спеціально збудований для них будинок «Слово» у Харкові, визначному культурному центрі того часу. Саме тут з 1933 по 1938 роки були репресовані понад 70 мешканців-літераторів.

Ці трагічні події стали основою для створення українським режисером Тарасом Томенком у 2017 році  повнометражного документального фільму «Будинок „Слово“» та у 2019 році – повнометражного художнього фільму «Будинок „Слово“: Нескінчений роман».

Історія будинку надихнула акторок Уляну Олійник та Ірину Лоскот створити волонтерський аудіопроєкт — подкасти з озвучуванням віршів і прози митців, які жили в будинку, а також історій їхнього життя. Подкасти можна прослухати  в телеграм-каналі «Будинок «Слово»,  на каналі  Youtube  та через гугл-подкасти «Будинок «Слово».

Пропонуємо ознайомитися з матеріалами заходу:

Проєкт «ProSlovo»

proslovo.com/sources

Проєкт «Слово» на каналі  Youtube

youtube.com/channel/UCMqBkvqeoYvvEPdEuUPOgIQ

Гугл-подкасти «Будинок «Слово»

podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy85MzYzNzlkMC9wb2RjYXN0L3Jzcw?ep=14

Про репресованих митців України

suspilne.media/culture/247855-istoria-budinku-slovo-vid-represij-proti-meskanciv-do-rujnuvan-rosieu


« повернутися

Вхід для адміністратора