A A A K K K
людям з порушенням зору
Центр професійного розвитку педагогічних працівників Гребінківської міської ради

Подорож у тисячу миль починається з одного кроку (Лао-Цзи). Давайте зробимо його разом.

До 210-річниці з Дня народження Т.Г. Шевченка

Дата: 09.03.2024 14:05
Кількість переглядів: 43

Цікаві факти з біографії поета:

1384 стільки пам'ятників Тарасові Шевченку встановлено у світі. З них в Україні налічується 1256 монументів, і ще 128 у 35 країнах світу Бразилії, США, Китаї тощо. Перший пам'ятник Тарасові Шевченку встановили у 1881 році в місті Форт-Шевченко в Казахстані, в тому ж році з'явився і перший монумент в Україні в садибі Алчевських у Харкові. В цьому місяці планується відкриття монумента Тарасові Шевченку у Флоренції. 

Найменше у світі видання "Кобзаря" має розмір близько половини квадратного міліметра, що менше за макове зернятко. Створив його український майстер Микола Сядристий. Гортати сторінки збірки можна лише кінчиком загостреного волоска через їхній неймовірно крихітний розмір.

За життя Кобзаря більше цінували як художника, ніж як поета. Він був улюбленим учнем Карла Брюллова, а в 1860 році був удостоєний звання Академіка гравіювання від Імператорської Академії мистецтв за гравюру за картиною Рембрандта "Притча про робітників на винограднику".

Найвідомішій книзі Шевченка "Кобзарю" у Черкасах присвячений цілий музей. Збірка переведена на більш ніж 100 мов. За час життя поета "Кобзар" перевидавався 4 рази, а за часів СРСР цого тираж налічував 8 мільйонів копій.  


« повернутися

Вхід для адміністратора